tiistai 26. tammikuuta 2016

Maailman paras mainoslahja?




Olen ollut mainostuotealalla helmikuun 1. päivänä tarkalleen kuusi vuotta. Sinä aikana olen tutustunut varsin monenlaisiin tapoihin edistää yrityksen markkinointia erilaisten mainostuotteiden avulla. 

On olemassa selviä sesonkeja joidea aikana käytetään eri tyyppisiä tuotteita. Tyypillisimpiä ovat vuodenajat. Talvella käytetään logolla varustettua pipoa ja kesällä t-paitaa. Sitten on kuluttajatrendien mukaan nopeasti nousuun lähteviä erikoisiakin tuotteita kuten ilmaveivisetti (jaa mikä?) tai kokovartalocollegepuku. Trendien mukana kehittyvien tuotteiden suosio on usein lyhyt mutta voimakas. Tällä(kin) alalla pitää jatkuvasti tutkia markkinoita ja alalle tulevia uusia tuottajia. Tulevat trendit on osattava ennakoida, muuten putoat auttamatta kelkasta.  

Trendeistä ja markkinoista huolimatta on olemassa kuitenkin yksi tuote joka pysyy aina pinnalla. Se on tuote jota jokainen yritys käyttää. Se on keksitty yli 2000 vuotta sitten ja sen tarve ei ole sen jälkeen hiipunut. Päinvastoin, digiajasta huolimatta sen tarve kasvaa koko ajan sitä mukaa kuin väestön määrä kasvaa. Tämä tuote on aikansa kovin keksintö. Tätä huipputuotetta kutsutaan kynäksi. 



Haluan kirjoittaa tällaisen pitemmän tekstin tälle aikansa teknologiselle innovaatiolle, jota tänä päivänä pidetään mainoslahja-alalla turhan aliarvostettuna. Tavallisin kommentti cold callingin tarvekartoituksen yhteydessä on:

"Ei oo tarpeita. Ei me käytetä oikein mitään. Jotakin kyniä joskus"

Niinpä, kyniä.

Olen intohimoinen kynämyyjä. Kutsun itseäni kaveriporukoissa rennosti kynäkauppiaaksi jos joku kysyy mitä teen. Olen kuuden vuoden aikana myynyt kutakuinkin miljoona kynää joista olen itse suunnitellut vähintään sata eri painatusmallia. Miljoonassa on ykkönen ja kuusi nollaa. Se on noin 20% koko Suomen väkiluvusta. Se on monta kynää per jokainen toimiva suomalainen yritys. Se on hurja määrä ja jokaisessa kynässä on ollut jonkun yrityksen logo. Jokaisella kynällä on todennäköisesti kirjoittanut useampikin ihminen ja siten pitänyt yrityksen logoa kädessään.

Moni teistä lukijoista on varmaan tottunut sellaisiin mainoskyniin missä on yksinkertaisesti vain firman nimi ja jonkinlainen puhelinnumero. Kaikki tietysti samalla värillä. Tämä on ollut yleisin tapa merkata kyniä. Yksivärinen painatus on halpa ja sitä käytetään eniten. Hyvin toimiva tapa mainostaa. Tähän visuaaliseen tylsyyteen on kuitenkin tullut muutos. Tämän päivän kynät hyppäävät kasvoille räikeydellään ja houkuttelevat hypistelemään. Tämän päivän kynät saavat aikaan mainoslahjassa kaivatun wau-efektin.

"Voi että kun on erikoinen. Onko tuo kynä?" -Kampaaja Porista

"Tässähän on kaikki mun tuotteet" -Kenkäkauppias Porista

"Voinko tilata lisää?" -Tehtaan ostojohtaja Tampereelta

"Ai sun käyntikortilla voi kirjoittaa?" -Kuljetusyhtiön omistaja Porista


Painatustekniikat ovat kehittyneet hurjasti viimeisen viiden vuoden aikana. Tänä päivänä pystytään tekemään valokuvapainatuksia runkoon ja klipsiin. Värien määrä ei ole enää rajoittava tekijä ja painatusjälki on millin murto-osien tarkkuudella tehtyä. Kynistä voidaan tehdä eri muotoisia ja niiden osat voidaan koota asiakkaan toiveiden mukaan. Kynän valmistusmateriaaleja on niin paljon, että asiakas voi jopa välittää sen avulla vaikka ekologista viestiä. Meillä on nimittäin sellainenkin kynä jonka voit käytön jälkeen lätkäistä maahan pystyyn ja siitä kasvaa kukkasia. Kyllä. Me voimme toimittaa kasan kyniä mistä kasvaa vaikka koko pelto mitä erikoisempaa heinää. 

Se mikä tekee nykyajan kynästä mahdottoman hyvän tuotteen on se, että siihen voidaan painaa asiakkaan koko brändi. Ihan koko hela hoito. Siihen saadaan oikea värimaailma ja vaikka kuva asiakkaan valmistamista tuotteista yhteystietoineen. Olennaisten tietojen lisäksi voidaan lisäksi ujuttaa mukaan sloganit, visiot, missiot, arvot ja vaikka hallituksen naamat. Potentiaalisia käyttäjiä ovat kaikki. Ei puhuta mistään segmenteistä vaan ihan koko kakusta. 100%.



Minun mielestäni kynä saattaa hyvinkin olla maailman paras mainoslahja. En ainakaan äkkiseltään keksi mitään hinta-laatusuhteeltaan parempaa. Olen tätä asiaa pohtinut jo kauan ja siksi ehdotan asiakkaalleni aina vähintään kynää. Se on halpa ja me merkkaamme sen palvelemaan tarkoitustaan mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa me jopa suunnittelemme sen. Lähetä meille vain logosi. 



Suosittelen kynää myös sinun yrityksellesi, arvoisa lukija. Pyydä meiltä tarjous kynästä ja mainitse että luit tämän blogin. Saat kynätilauksestasi siten 10% alennuksen. Sovitaan että vaikka koko helmikuun ajan. Kynä on sen pienen sijoituksen arvoinen. Varsinkin meidän kynämme.

Riku





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti