keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Elämää kasvupyrähdyksen ja kipujen jälkeen

Satakunnan Brändituote ei ole ollut olemassa vielä edes täyttä vuotta, mutta tähän lyhyeen alkutaipaleeseen mahtuu jo hyvin paljon erilaisia kokemuksia.

Yritys on perustettu kesällä 2015 Porin keskustaan pieneen kivijalkakauppaan Nortamonkadulle. Perustamisvaiheessa meillä ei ollut käytössä minkäänlaisia tuotantolaitteita, vaan kaikki tuotteet myytiin suoraan toimittajan varastosta merkattuna. Meillä taisi olla kaksi rekillistä vaatetta ja muutama pieni hylly jossa pidimme lippiksiä ja kovaa tavaraa. Kaikki oli pientä. Craft-mallistommekin koostui muistaakseni kymmenestä vaatekappaleesta. Yrityksen auto oli Citroen C-1 ja sinne mahtui kyytiin yksi isompi pahvilaatikko.






Tilaa yrityksellä oli 52 neliömetriä josta puolet oli keittiötä ja vessaa. Mainostoimisto Staart suunnitteli meille ulkoasun ja tilitoimisto Festum hoiti lähes kaikki meidän paperityömme. Voisin sanoa että yrityksen pyörittäminen oli silloin helppoa. Kuinka vähän tiesinkään. Minulle vapautui paljon aikaa tehdä myyntityötä. Sitä tulikin sitten tehtyä. Ja kunnolla. Sitten tuli kasvu. Se mitä innokkaimmat odottavat ja viisaimmat pelkäävät.

Olen määrätietoinen suorittaja. Laitoin koneen käyntiin heti kesälomien jälkeen kun tavarat oli saatu hyllyyn nättiin riviin. Lähes epäinhimillisen kontaktointityön ja markkinoinnillisten panostusten jälkeen toiminta alkoi vihdoin kasvaa. Olin luonut täydellisen palvelukonseptin jota noudatin orjallisesti. Meille alkoi kertyä nelinumeroisia määriä siirtokuvia alihankkijan varastoon ja joulukaupassa toimitimme lähes 700 hupparitakkia pitkin Suomea. Alihankkijan teknisten siirtokuvien varastomme kasvoi lopulta siihen pisteeseen, että niiden arvo oli moninkertainen verrattuna omien painolaitteiden hankintahintaan. Pienen kivijalkakauppamme ovelle keskelle vilkasta kauppakatua alettiin pikkuhiljaa tuomaan rullakoita, lavoja ja laatikoita jotka eivät mahtuneet edes ovesta sisään. Ne oli pakko purkaa keskellä katua. Vietin joinakin päivinä kaksi tuntia kadulla.



Eräänä marraskuisena loskapäivänä istuin kaupassani laatikoiden päällä ja totesin että asiakkaani eivät mahdu liikkeeseen edes sisään. Tilan puute alkoi olla oikea ongelma. Kysyntä oli kasvanut hurjasti ja loppuvuodesta aloin saamaan asiakkaiden lisäksi puheluja runsaasti myös eri toimittajilta, mainostajilta ja rahankerääjiltä. Mahtui mukaan aimo kasa huijareitakin joiden ansat onneksi vältin. Pyrin silloin ottamaan kaikki huomioon ja kuunnella mitä heillä oli asiaa. Parhaimmillaan puheluja oli päivässä yhteensä yli 80.

Yhtenä päivänä sitten huomasin että kättä särkee peukalosta. Kävin kysymässä että mikäs tässä nyt on. Olin saanut jonkinlaisen jännetupin tulehduksen kun peukalo on ollut puhelimeen puhuessa liikaa huonossa asennossa. Peukku pystyssä istuskellessani minulta kysyttiin että olenko huomannut että käteni myös tärisevät. Minuun oli iskenyt vauhtisokeus ja kone oli alkanut piiputtaa. Liikunta ja tervellinen ruokavalio olivat jääneet liian vähiin. Oli pakko hidastaa ja keskittyä omaan itseen. Joulu tuli siis oikein hyvään kohtaan. Jos olisin perustanut Brändituotteen alkuvuodesta, en olisi koko joulua varmaan nähnytkään.



Joulun aikana laitettiin ruokavalio kuntoon ja siirrettiin firma uusiin tiloihin Isojoenrantaan. Tilaa on nyt reilusti yli sata neliötä joka on jakautunut varastotilaan ja showroomiin. Tavarat kulkevat nätisti nosto-oven kautta ja minulla on ergonominen työpiste ja hands-free laitteet. Yrityksen toiminta on nyt helposti hallittavissa, varsinkin kun painopuolelle saatiin avuksi Aleksi joka hoitaa varaston lisäksi painotyöt ja jakelupalvelun.





Kevät tekee tuloaan ja miehessä on taas virtaa kuin pienessä kylässä. On hyvin helppoa antaa vauhdin viedä mennessään ja tehdä orjallisesti työtä. Siinä huhkiessa oma jaksaminen on suuressa vaarassa. Jos puoli vuotta yrittäjän elämää saa minun kuntoiseni kaverin jo lähelle äärirajaa, on helppo uskoa kuinka kovilla monet muut saattavat olla. Tällä hetkellä meillä on hyvä työterveyshuolto, terveellinen työympäristö ja toiminnalliset asiat hallinnassa. Kasvu oli meille lopulta kova haaste jonka kuitenkin selvitimme. Tuntuu siltä kuin olisi perustanut yrityksen uudelleen alusta ja siinä samassa kasvanut ihmisenä monen vuoden verran.



Nyt meillä on loistava palvelukonsepti joka on vieläpä täydellisesti hallinnassa ja vakaa tilanne. Olemme saaneet merkittäviä asiakkuuksia ja pystymme palvelemaan heitä hyvin. Keskitymme omaan työhön ja hyvinvointiin. Kasvun pidämme hallinnassa yrityksen perustaa vahvistaen.

Muistakaa tekin jaksaa työssänne ja jos alkaa väsy painaa, lisätkää liikuntaa ja terveellistä ruokaa. Yöunetkin paranevat sitä kautta ja jaksaa sitten siitä puolisosta ja lapsistakin pitää huolta ;) Liikunnalliset vaatteet ja muut vehkeet löydätte tietysti meiltä. Kuinkas muutenkaan. Antakaa hyvinvoinnin näkyä myös työnne kautta laadukkaiden tuotteiden avulla.

Vapun jälkeen meidän joukkoomme liittyy vielä lupaavan oloinen projektityöntekijä, Susanna. Kesä tulee olemaan meille ja asiakkaillemme menestyksekästä aikaa!

Riku




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti